in ,

Lidt om hvordan man maler vægge og lofter

Det kan godt virke lidt uoverskueligt

 

Vi kender det vist alle. Beslutningen er taget, der skal gøres noget. Stuen er simpelthen blevet for kedelig, træt og måske lidt nusset at se på og der skal altså males. Men alle møblerne skal flyttes og billederne tages ned, der skal spartles og åh, det er næsten ikke til at magte. Her kan du læse, hvordan du kan male på en enkelt dag.

 

 

Start med at lave dig en indkøbsliste

Se efter hvad du har på lager af pensler, ruller og spartelmasse. Mærk pensler og ruller efter, er de stadig bløde og brugbare, eller gik det lidt for hurtigt med rengøringen sidste gang?

Du skal bruge mindst 1 god pensel og en god rulle med bakke eller rullespand. Et forlængerskaft er også en fordel det hjælper både på hastigheden og på ryggen.

Du skal også bruge en spartelmasse, grundrens, afdækningsplast, afdækningstape og maling.

 

Forbrug af maling

Ved farveskift skal du altid regne med at male to gange. Ikke nødvendigvis fordi malingen ikke dækker ad en gang, men fordi overfladen oftest ikke er helt lukket hvis du kun ruller en gang. Det resulterer som regel i at man kan se “helligdage” på væggen efter et par dage, eller når dagslyset kommer på. Derfor skal du måle væggenes højde og længde. Så du kan regne ud hvor mange kvadratmeter du skal male. Når du maler to gange, vil du bruge ca. 1 liter pr. færdigmalet 5 kvadratmeter. Det vil sige at antal kvadratmeter divideret med 5 er lig med antal liter du skal bruge i alt.

Hvis du ikke orker at stå i en butik og finde det hele selv og blive prakket det ene og det andet på, for bagefter at skulle slæbe det hele hjem. Så prøv at købe dine varer på nettet, det er ofte både nemmere og billigere end at købe det i den virkelige verden. www.maling.nu er et godt eksempel, det er dansk produceret maling, solgt direkte fra fabrik.

Indkøbsliste

  • Pensel
  • Rulle med bakke eller spand
  • Forlængerskaft
  • Grundrens
  • Afdækningsplast/afdækningsfilt (Filt ligger bedre fast)
  • Afdækningstape
  • Maling i den farve og den kvalitet du har brug for
  • Spartelmasse og lille japanspartel
  • Eventuelt en lille 10 cm rulle med skaft til små arealer, f.eks. ved radiator eller mellem lyskontakt og dør.

Her er en slagplan/tidsplan for arbejdet

Tidsplanen er kun vejledende, det er bare for at vise, at man sagtens kan male på en enkelt dag. Betingelsen er, at man står tidligt op, så ud af fjerene og ud af huset med alle der ikke skal hjælpe til, så er der nemlig arbejdsro.

Klargøring kl 07-08

Start med at flytte møbler til midten af rummet og vask væggene over med grundrens og vand. Hvis der ikke er meget snavset, er det tilstrækkeligt at tørre over med opvredet klud. Åbn døre og vinduer, så væggene kan tørre imens du dækker af. Dæk af til loft med afdækningstape, gerne en lidt bred tape f.eks. 50 mm og dæk fodliste af med tape f.eks. 38 mm. Klap ikke tapen ned over fodlisten men lad den bare stritte lidt ud i rummet. Så beskytter den faktisk bedst mod malingsstænk. Fjern søm og skruer.

Hvis du bruger afdækningsplast til gulvet, bør du tape den fast til fodlisterne, så den ikke glider væk. Bruger du afdækningsfilt, lægger du den bare ned langs fodlisten, der hvor du vil starte. Nu skal du trække i maletøjet og spartle. Brug en lille pensel til at fugte søm og skruehuller inden du spartler, så sidder spartelmassen bedre fast. Glat det udspartlede sted med en våd pensel.

Arbejdet kl 8-10

Rør malingen godt om og hæld en smule op i bakken eller spanden. Tag pensel og begyndt at male langs fodliste, loft og dørgerigt. Mal kun et par meter hen og grib så rullen. Hvis du maler med forlængerskaft, går det lynhurtigt, men mal alligevel med rolige bevægelser op og ned, til arealet er dækket. Grib penslen igen og gentag processen fra før. Går i to sammen og maler, så vær opmærksom på at følges ad, det er nemlig vigtigt at male vådt-i-vådt, ellers kommer der synlige overgange mellem pensel og rullespor og det er ikke pænt. Når du er nået hele vejen rundt første gang, skal du holde pause.

Hold pause kl 10-12

Pak omhyggeligt pensler og ruller ind i plastikposer, vask hænder og drik en kop kaffe, gå en tur eller læs lidt i en bog. Du skal vente ca. 4 timer, før du må male igen.

Pause slut kl. 12-14

Pausen er slut og der skal males færdig. Rør malingen om igen og gentag processen fra før. Nu er der malet færdig og du skal bare rydde op efter dig.

Start med at tørre pensler og ruller godt af med papir og skyl meget omhyggeligt igennem med lunkent vand. Det tager lang tid, men gør du det ordentligt og passer på dit værktøj, har du nærmest værktøj resten af livet. Når skyllevandet er helt klart, gnider du både pensler og ruller grundigt ind i hårshampoo (Det skal bare være den billigste, uden balsam) og skyller igen.

Vrid, dup og tør omhyggeligt og læg værktøjet et sted hvor det kan tørre.

Fjern afdækning kl 14-15

Nu kan du fjerne dit afdækningsmateriale. Tag tapen af fodlister, loft og dørgerigter og fjern plast fra gulvet. Brugte du afdækningsfilt, ruller du det bare sammen og sætter det væk sammen med værktøjet.

Skru op for varmen og hold døre og vinduer åbne kl 15-16

Vægge er som regel berøringstørre efter et par timer, så rummet kan sagtens bruges med forsigtighed og hen under aften, kan alle møbler sættes tilbage på de vante pladser. Når man har malet, er det en god idé at have varme på og lufte rigeligt ud de næste dage. Der er jo en helt del vand, der skal fordampe fra malingen.

                  Nu er kun tilbage at nyde resultatet. Det er simpelthen så skønt med rene, friske, nymalede rum.

                                                                Tip til valg af farver

What do you think?

0 points
Upvote Downvote

Total votes: 0

Upvotes: 0

Upvotes percentage: 0.000000%

Downvotes: 0

Downvotes percentage: 0.000000%

Når du skal op om morgen

Runes of magic er i stil med WOW