in

Sjove lege – Børns udvikling – Dukke

Sjove lege med din dukke

Det er en fryd at se sin lille pige komme nok så fornøjet slentrende med sin favorit dukke under armen, tæppe og sut i den anden, nu skal der nemlig leges mor – far – og barn.  Min yngste datter efterligner både os voksne i hendes leg, men tit også noget hun har oplevet i børnehaven eller set i tv. Ud fra sine oplevelser skaber hun sit helt eget univers.  Hun elsker at vise omsorg og nærhed, ting hun kender fra sin hverdag – netop hverdags tingen – de små finurligheder bliver tit genstand for hendes leg. Det er her man som voksen tit stopper op et øjeblik med et smil på munden – lyttende og observerende, fordi man kan genkende sig selv i legen.  Jeg er ikke et øjeblik i tvivl, når min datter efter en ’sakse episode’ sider og forklarer sin lille dukke, at man altså ikke må løbe med en saks i hånden, det er nemlig farligt, så er det da klart, at det er hendes overbeskyttende mors bekymring, der giver genlyd i dukke legen.

Eller hvis man overhører sit barn sige med meget bestemt tone til sin dukke, ”nu skal du huske at få varmt tøj på, eller du må ikke hoppe i vandpytter med dine fine sko’‘ – Ja så kan man igen genkende sit eget jeg i barnets leg.

Jeg har tit tænkt, ej så streng lyder jeg da slet ikke….

Børns udvikling gennem leg

Legetøj til børnGennem legen lærer og forholder barnet sig til sin hverdag og sig selv. Børn efterligner gerne nogen de beundre eller ser op til, det kan altså også være større børn de kender. Min erfaring fra mine to døtre siger mig at pigernes legetema ofte handler om det nære og kendte, hvor omsorg og ansvar udgør en stor del af legen. En blød dukke er at foretrække til de mindste, den minder om en bamse – lige til at kramme. En dukke har mange gode lege egenskaber, på grund af sit ’menneskelige udseende, vækker den børns naturlige behov for at drage omsorg for andre.

Leg med dukker lærer også barnet selv at løse problemer, det lærer at forholde sig til andre mennesker og det kan lære noget om sig selv og hvilke ting det kan lide.

Rolleleg med dukker udvikler barnets færdigheder og kompetencer – herunder sociale færdigheder som at vise omsorg. Derfor skal man ikke være bange for at lade sin dreng lege med dukker eller deltage i pigers dukkeleg. Dukker er også for drenge.

What do you think?

0 points
Upvote Downvote

Total votes: 0

Upvotes: 0

Upvotes percentage: 0.000000%

Downvotes: 0

Downvotes percentage: 0.000000%

Fisk dig frem med markedsføring

Efterårs aktiviteter